ΚΤΗΜΑ ΝΕΦΕΛΗ

Ιστορία Αγίας Λάρισας


Η Αγιά είναι χτισμένη σε υψόμετρο 200 μ. στις υπώρειες του Κισσαβου, απέχει 37 χλμ. από τη Λάρισα και κατοικείται από 5000 άτομα. Οι κάτοικοί της ασχολούνται κυρίως με την παραγωγή μήλων, κερασιών και αχλαδιών, τα οποία καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στο εμπόριο. Στην περιοχή ρέει ο Άμυρος ποταμός, που πηγάζει από τον Κίσσαβο, διασχίζει το Δώτιο πεδίο και χύνεται στη λίμνη Κάρλα.

Τις όχθες του ποταμού ενώνουν τρία λιθόκτιστα γεφύρια εντός τις Αγιάς. Στον παλιό δρόμο Αγιάς -Αγιοκάμπου, στο Μεγάλο Ρέμα στέκεται το εντυπωσιακό πέτρινο γεφύρι του Αλλαμάνου το οποίο κατασκευάστηκε το 1858, ώστε να καταστεί δυνατή η επικοινωνία της Αγιάς με τα παράλια. Το «Παλιόκαστρο» προσφέρει άπλετη θέα προς το Αιγαίο, το Δώτιο πεδίο και το θεσσαλικό κάμπο. Ενώ η παρουσία τριών πυροβολείων μαρτυρεί τους αγώνες των Αγιωτών στα χρόνια του Εμφυλίου. Αξιόλογα βυζαντινά μνημεία αποτελούν οι Μονές των Αγ. Αναργύρων και των Εισοδίων της Θεοτόκου-Αγ. Παντελεήμονος. Η Μονή των Αγ. Αναργύρων ιδρύθηκε το 1588 και βρίσκεται 3 χλμ. από την Αγιά, προς τα παράλια, μέσα σε πλούσια βλάστηση με ρέμα και πλατάνια. Το μέρος αποτελεί και οργανωμένο χώρο

αναψυχής όπου συρρέουν πλήθος κόσμου κατά την γιορτή της Πρωτομαγιάς. Η Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου-Αγ.Παντελεήμονος βρίσκεται 4 χλμ. έξω από την Αγιά στο δρόμο για Μελιβοία και ανεγέρθηκε το 1292 όταν αυτοκράτορας του Βυζαντίου ήταν ο Αλέξιος Κομηνός. Εντός της Αγιάς σώζεται πλήθος αξιόλογων θρησκευτικών μνημείων της μεταβυζαντινής κυρίως περιόδου, καθώς και αξιόλογων κτιρίων, αρχοντικών και νεοκλασικών οικιών.

Η περιοχή κατοικήθηκε από τους προϊστορικούς χρόνους. Στη θέση Κωστάρη ήρθαν στο φως λείψανα οικισμού της πρώιμης και μέσης εποχής του Χαλκού. Στην αρχαιότητα έπαιξε σημαντικό ρόλο λόγω της στρατηγικής της θέσης(αγυιά=δρόμος ,πέρασμα). Τον 11ο αιώνα ως αυτοκρατορική κτήση παρουσίαζε μεγάλη οικονομική άνθηση και θρησκευτική ζωή. Η μακραίωνη ιστορία της έχει να επιδείξει πολλές επιδρομές, λεηλασίες και κατακτήσεις. Στα μέσα του 16ου αι. παραχωρήθηκε από τον Σουλεϊμάν στην κόρη του, που μετέτρεψε την περιοχή σε βακούφια, δίνοντας τα έσοδα από τη φορολογία των χωριών σε ευαγή ιδρύματα της Κων/πολης.

 

Τοποθεσία & Παροχές

Το Κτήμα Νεφέλη βρίσκεται στην Αγια Λάρισα στις εγκαταστάσεις λειτουργεί καφέ, εστιατόριο,σύγχρονα δωμάτια,πισίνα, δωρεάν ιδιωτικός χώρος στάθμευσης. Προσφέρει δωρεάν Wi-Fi σε όλους τους χώρους. Ορισμένα δωμάτια περιλαμβάνουν βεράντα ή μπαλκόνι. Το Κτήμα Νεφέλη απέχει 32χλμ. από τη Λάρισας, το Αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου είναι το πλησιέστερο και βρίσκεται 54χλμ. μακριά από το Ktima Nefeli.
 

Ιστορικά Στοιχεία

Ο παραλιακός οικισμός Αγιόκαμπος Λάρισας αποτελεί την επέκταση του ορεινού χωριού Σκήτη. Απέχει 10 χλμ. από την Αγιά και 51 χλμ. από τη Λάρισα. Κατοικήθηκε το 1930 από 3-4 οικογένειες, που έμεναν το μισό χρονικό διάστημα εδώ και το υπόλοιπο στη Σκήτη. Από το 1990 κατοικείται και από μόνιμους κατοίκους, περίπου 300 και το καλοκαίρι ξεπερνούν τις 10000 με την αύξηση του τουρισμού. Την περιοχή διασχίζουν τα ρέματα «Πουρί» και «Μπουρμπουλήθρα», που χύνονται στην παραλία του Αγιοκάμπου. Απομεινάρια παλαιότερων εποχών αποτελούν το Κάστρο, πάνω από το λιμάνι, τα «σκαλοπάτια του Ξέρξη» και το τοξωτό γεφύρι που είναι φτιαγμένο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Σήμερα ο Αγιόκαμπος έχει μεγάλη οικοδομική ανάπτυξη όπως επίσης και ανάπτυξη έργων υποδομής, αφού χιλιάδες είναι οι παραθεριστές και οι τουρίστες που περνούν τα καλοκαίρια τους εδώ. Δύο μεγάλα έργα που έχουν γίνει είναι το λιμάνι Αγιοκάμπου, το οποίο αναμένεται να συνδέσει την περιοχή με ιπτάμενα δελφίνια από Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική και η κρεμαστή γέφυρα στη θέση «Πλατανόρεμα», στο δρόμο που συνδέει τον Αγιόκαμπο με τη Βελίκα. Η παραλία του Αγιοκάμπου είναι αμμώδης και με ψιλό βότσαλο, έχει πεντακάθαρα νερά και είναι βραβευμένη με τη Γαλάζια Σημαία. Η έκταση της παραλίας Αγιοκάμπου μαζί με την παραλία Βελίκας και Σωτηρίτσας φτάνει τα 14 χλμ. και αποτελούν τα πιο δημοφιλή παράλια του Νομού Λαρίσης. Οι συνεχώς αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις , τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία, η έντονη νυχτερινή ζωή και τα πανέμορφα δάση σε συνδυασμό με τα σημαντικά μνημεία της περιοχής, καθιστούν τον Αγιόκαμπο ένα σύγχρονο τουριστικό θέρετρο. Εδώ οι επισκέπτες μπορούν να βρουν τα πάντα για να απολαύσουν τις διακοπές τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Αγιόκαμπο υπάρχουν δύο camping με όλες τις ανέσεις και χώρος διασκέδασης για μικρά παιδιά. Παράλληλα υπάρχουν γήπεδα μπάσκετ και τέννις σε όλη την έκταση της παραλίας από Αγιόκαμπο μέχρι Βελίκα. Στην παραλία του Αγιοκάμπου, κάθε χρόνο η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας μαζί με τους τοπικούς φορείς, διοργανώνουν συναυλίες με πολύ γνωστούς τραγουδιστές. Επίσης, τα καφέ-μπαρ διοργανώνουν ολοήμερα beach party με DJ’s, ποτά και ξέφρενη διασκέδαση στην παραλία. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι στον εορτασμό της Θεοφανείων οι κάτοικοι μετά τη Θεία Λειτουργία πηγαίνουν στο λιμάνι, όπου πραγματοποιείται ο καθαγιασμός των υδάτων με τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού.
 
Κατασκευή ιστοσελίδων-eshop-marketing-seo-video animation-www.Likenet.gr © 2022